LA SAGRERA

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Les Franqueses (Vallès Oriental)


Interès: Aturar-se

Picnic: No

LA SAGRERA - imatge 1
LA SAGRERA - imatge 2
LA SAGRERA - imatge 3

Barri comprés entre la carretera de Cànoves i la riera Carbonell o de Corró aproximadament des de Can Xiol fins al Camí de Can Ramon Coix.

etimologia

Origen del topònim

Sagrat és el mot d'origen, que indica digne de veneració i de respecte per ser dedicat a Déu i al seu culte.A més de sagrera*,entre altres, deriven aquest primitu sagrer ( graner o edifici construït a la Sagrera)i antigament i sagreo (equivalents a sepultura)
historia

Informació històrica

Originàriament, espai format per la desapareguda església de Sta. Eulàlia, la rectoria, les cases contigües a l’església i el cementiri.
En aquest espai al voltant de l’església (unes trenta passes) a l’edat mitjana, es cobrava el delme i es protegia les persones i els seus béns, de manera que quedaven sota de la pau i treva.
Les dependència de l’església eren també llocs d’asil per als delinqüents. La primitiva església, esmentada, ja al S. X, va ser consagrada al S. XII i restaurada a finals del S. XVI. Durant la Guerra Civil (1936-1939) va ser cremada i destruïda. Avui en queden les restes d’una portalada, que s’ha alçat enmig d’un jardinet ubicat a l’espai de l’antic temple. Concretament , a la dreta de la carretera de Corró d’Avall a Cànoves, aproximadament davant de can Ganduxer i de la font de Sta. Eulàlia de Mèrida, patrona de Corró d’Avall.
altres

Altres informacions

La informació que es recull en aquesta fitxa és la mateixa que consta en el CD de Rastres 2003.
bibliografia

Bibliografia

Diversos Rastres. Els topònims ens apropen a la Història. (CD) (Edició 2003)

anterior tornar següent

-