PUIG SALAMÓ O SALOMÓ (EL TURÓ DE LES MENTIDES)

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Les Franqueses (Vallès Oriental)


Interès: Visitar

Picnic: No

PUIG SALAMÓ O SALOMÓ  (EL TURÓ DE LES MENTIDES) - imatge 1
PUIG SALAMÓ O SALOMÓ  (EL TURÓ DE LES MENTIDES) - imatge 2
PUIG SALAMÓ O SALOMÓ  (EL TURÓ DE LES MENTIDES) - imatge 3
PUIG SALAMÓ O SALOMÓ  (EL TURÓ DE LES MENTIDES) - imatge 4
PUIG SALAMÓ O SALOMÓ  (EL TURÓ DE LES MENTIDES) - imatge 5
PUIG SALAMÓ O SALOMÓ  (EL TURÓ DE LES MENTIDES) - imatge 6

El Turó de les Mentides està situat al SE del terme de Llerona,just al límit amb el de Marata.El ressegueix un camí anomenat camí del turó de les Mentides i que comença (en direcció nord) al trencall de la dreta de la carretera de Ribes, just abans del torrent Mujal (també conegut com de Can Pous o de Sta.Margarida) i del nucli urbà de Llerona. També s'hi pot anar des del camí vell de Marata a Llerona o del camí del cementiri de Corró d'Avall.

etimologia

Origen del topònim

Sembla probable que Salomó sigui el resultat d'haver posat el cognom de l'antic poblador o propietari de les terres del turó.
Salomó: amp, quot, gran aranya o canelobre penjat al sostre de les esglésies i grans edificis (segurament fent refèrencia a les del temple que Salomó, fill del rei David, va edificar a Jerusalem).
Aquest significat pot relacionar-se, posiblement, en el sentit que el turò és el més alt de Llerona (uns 290 m.) i des d'allà, es poden veure les quatre poblacions: Llerona, Corró d'Amunt, Corró d'Avall i Marata.
historia

Informació històrica

El 26 de juliol de 1393,el rei Joan I va concedir als habitants del terme la condició de que fóssin tractats en igualtat d'els habitants de Barcelona.
Els habitants de les quatre parròquies (Llerona , Marata,Corró d'Amunt i Corró d'Avall)van ser convocats per l'alcalde del municipi, Antoni Sampere,per tal que Marc sa Rovira, conseller de Barcelona, prengués possesió de les franqueses del Vallès. El lloc de reunió va ser el Puig Salomó, tal comn era costum quan es tractava dels temes comunals.
La veu popular, amb molta ironia, va batejar aquest lloc, on va continuar reunint-se l'Ajuntament, com el "Turó de les Mentides", en relació als acords que allà s'aprovaven.
altres

Altres informacions

Al Puig Salomó hi trobem can Reixac i mas Roqueries.A prop hi passa el camí antic de Marara i es troba també can Pau Salomó.
Els voltants del turó estan plens de camps de conreu i de boscos.

altres

Visions personals

Nosaltres creiem que el Turó de les Mentides és molt misteriós i curiós degut al seu nom.
A més a més és un lloc ideal per fer una excursió, ja que des d'allà hi ha unes vistes molt bones de la comarca.
bibliografia

Bibliografia

Diversos autors Rastres. Els Topònims ens apropen a la Història. CD (2003)

anterior tornar següent

-