CARRER PRIMER MARQUÈS DE LES FRANQUESES

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Les Franqueses (Vallès Oriental)


Interès: Mirar i passar

Horari: no hi ha

Preu: no hi ha

Picnic: No

CARRER PRIMER MARQUÈS DE LES FRANQUESES - imatge 1
CARRER PRIMER MARQUÈS DE LES FRANQUESES - imatge 2
CARRER PRIMER MARQUÈS DE LES FRANQUESES - imatge 3
CARRER PRIMER MARQUÈS DE LES FRANQUESES - imatge 4

El carrer del Primer Marquès de les Franqueses està situat entre el carrer Joan Prim i la Carretera de Ribes, ubicat al barris de Lledoner i de Cal Mònich.

etimologia

Origen del topònim

Referit a Joan Sampera i Torras (Corrò d´avall,1840-Barcelona 1914)
historia

Informació històrica

Al segle XI, ja apareix el nom a la casa pairal procedent de la branca paterna, Sampera de la Torre, encara conserva la torre de guaita d’època àrab i pou gòtic prop de l´antic camí de Corró.

Al segle XVI apareix la denominació de Sampera de l'Hostal, arrendat als pares d'Anna Mogas i Fontcuberta, que feien d'hostalers. En morir el seu pare, l'any 1858, en Joan tenia 18 anys i l'herència de tots els béns familiars van passar a mans del seu germà Josep. Ell va marxar a Barcelona i el van afillar els propietaris d'una adrogueria del carrer Princesa que el van fer hereu dels seus béns. Va ser un gran importador de productes colonials (sucre, cacau, rom). Més tard va adquirir tots els seus béns paterns per subhasta judicial. Va construir una fàbrica surera a Saragossa i cases urbanes a Barcelona. També va comprar algunes finques agràries i forestals per Catalunya. en terrenys de la seva propietat, costejà l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès, els jutjats i les escoles municipals. També va pagar la rectoria, la capella i l'edifici del Santíssim Sagrament de la parròquia de Llerona, així com l'escorxador municipal.... L'any 1912, l'Ajuntament de les Franqueses el va nomenar fill predilecte i, l'any 1913 el rei Alfons XIII li va concedir el títol de Marqués de les Franqueses, que dóna nom a aquest carrer.
altres

Altres informacions

D´altres relacions:la rectoria,la capella i la parroquia del Santíssim Sagrament del barri de Llerona.
bibliografia

Bibliografia

Diversos autors Rastres: els topònims ens apropen a la història. CD ROM (2003)

anterior tornar següent

-