MARATA

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Les Franqueses (Vallès Oriental)


Interès: Visitar

Picnic: No

MARATA - imatge 1
MARATA - imatge 2
MARATA - imatge 3
MARATA - imatge 4
MARATA - imatge 5
MARATA - imatge 6
MARATA - imatge 7
MARATA - imatge 8
MARATA - imatge 9
MARATA - imatge 10

El poble de Marata, de poblament diseminat, es troba al centre del municipi del Les Franqueses, una mica a l'est,entre les poblacions Corró d'Avall i Corró d'Amunt, a la riba dreta de la riera Carbonell o de Corró.

etimologia

Origen del topònim

Al 895 hi ha un document que parla del palau de Meserata situat al territori del Vallese, que segon Botet i Sisó pot indentificar-se amb Marata.
historia

Informació històrica

El terme municipal correspon a les antigues franqueses o franquícies que el compte de Barcelona concedia a aquestes terres i les posava sota la seva jurisdicció. Inicialment aquesta demarcació s'estenia també a les parròquies de l'Atmella, la Garriga, Samalús, Granollers, Palou, Martorelles, Vilanova,la Roca, Premià i Cabrera.

Els pobles del terme municipal actual passaren a ser "carrer de Barcelona" el 1385. L'escut de l'Ajuntament assenyala aquest fet.
El 940 hi ha un document que parla de l'església de Santa Coloma de Marata
altres

Altres informacions

L'església de Santa Coloma es romànica, d'una sola nau amb coberta de canó, que tropològicament correspon al romànic del segle XI, amb absis semicircular,cobert amb volta de mitja taronja,amb tres finestres de dobre esqueixada.Exteriorment està reballat amb arcuacions llombardes.La coberta és de teula àrab a dues vessants, limitades per un senzill ràgec, i part de la coberta està sobrealçada dos metres sobre la volata de canó. La volta de canóde la nau està construïda a dues alçades i correspon a l'edifici romànic. Els segles XVII i XVIII el temple s'amplià i es van construir les capelles laterals,cobertes amb volta d'aresta.

Tambe hi ha la TORRE DE SEVA que va ser construida per Bertran de Seva al segle XIV i que ha estat reformada al segle actual. Te una torre quadrada. Al seu costat hi ha la capella de Sant Abdó i Sant Senèn, patrons dels hortelans.

La Torre de Marata(can Torrassa)forma part del nucli de cases aïllades entorn de l'església parroquial. La masia actual és el resultat de diverses ampliacions. La part més antiga per una antiga casa forta de planta rectangular i més alta amb aspecte de torre. Totes les façanes estan fetes de pedra.

CAN TARAFA és una masia de planta rectangular datada del al segle XVI. El portal d'entrada és de pedra adovellada d'arc de mig de punt. Destaquen també tres finestres al primer pis de mides i dibuixos diferents. A la mateixa façana hi ha un rellotge de sol.

A Marta tenim un centre cultural situat a Pl. de Marata, s/n 08520 Les Franqueses del Vallès.altres

Visions personals

El paisatge de Marata és molt maco, amb el seu conjunt de masies, camps de conreu i boscos.
Potser és una de les zones més interessants del municipi de les Franqueses del Vallès.
bibliografia

Bibliografia

Ajuntament de les Franqueses Les Franqueses del Vallès. Entorn verd, qualitat de vida Ajuntament de les Franqueses (Les Franqueses, 1998)
Ajuntament de les Franqueses Patrimoni arquitectònic de les Franqueses Patronat Municipal de Cultura (Les Franqueses del Vallès, 2002)
Diversos Autors Gran geografia comarcal de Catalunya. El V allès i el Maresme. Fundació Enciclopèdia Catalana (Barcelona, 1982)
Núria Boltà i Vilaró Arquitectura religiosa a les Franqueses del Vallès Ajuntament de les Franqueses (Les Franqueses del Vallès, 2004)

anterior tornar següent

-