RIERA CARBONELL

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Les Franqueses (Vallès Oriental)


Interès: Aturar-se

Picnic: No

RIERA CARBONELL - imatge 1
RIERA CARBONELL - imatge 2
RIERA CARBONELL - imatge 3
RIERA CARBONELL - imatge 4
RIERA CARBONELL - imatge 5

Afluent per l'esquerra del riu Congost. Neix a la Roca Centella, situada al límit del massís del Montseny en direcció Sud Oest. Després de passar per Corró d'Amunt, Marata i Corró d'Avall desemboca al Congost, prop de Granollers.

etimologia

Origen del topònim

Carbonell presenta diferents significats: sembla derivat romànic en -ILE de Carbon/nis que hauria donat carbonera. Antigament també indicava un nom de peix, la boga. També és possible que provingui del cognom Carbonell, però no es pot assegurar. La presència de carboneres era normal en la base del Montseny i en els boscos de Corró, no està clar que aquest sigui l'origen del nom.
historia

Informació històrica

El nom Carbonell apareix documentat des del 1.382. Bonanat Carbonell, síndic de Corró d'Amunt, és la priemra persona que duu el cognom. Cal recordar, però, que no és segur que el nom de la riera provingui del cognom.
altres

Altres informacions

La riera Carbonell també s'anomena riera de Cànoves.
altres

Visions personals

La riera Carbonell és més aviat estreta, hi baixa poca aigua. Nosaltres, els alumnes de l'IES Lauro la veiem quan anem al pavelló poliesportiu de Les Franqueses.
En un tram de Corró d'Avall hi ha un pont d'art Noveaux de ferro i molt a prop un pont modern.
Al seu pas per davant del pavelló esportiu hi ha una tanca de fusta per separar la riera de la carretera.
bibliografia

Bibliografia

Carreras Martí , Joan - Director - Gran Enciclopèdia Catalana , vol. 12 Enciclopèdia Catalana S.A (Barcelona, 1978)
Coromines, Joan Diccionari Etimológic i Complementari de la Llengua Catalana Curial Edicions Catalanas (Barcelona, 1996)
Departament de Comunicació de l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès Les Franqueses del Vallès Entorn verd, qualitat de vida Edicions Gargot, S.L. (Les Franqueses del Vallès, 1998)

anterior tornar següent

-